четвртак, 1. септембар 2011.

ПРАВИЛНИК РАДА - СТАТУТ
ПРАВОСЛАВНЕ НАРОДНЕ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ БРАТСТВА СВ.КРАЉА МИЛУТИНА

   1. То је заједница Православних хришћана који воле Бога и испуњавају Његове заповести.
   2. Заједница признаје Господа Исуса Христа за спаситеља света, а Православну веру као једино спаносну веру Богом дану. Заједница верује у једну свету, апсолутну и спасоносну ИСТИНУ, која се налази у Господу Исусу Христу и Православној вери.
   3. Циљ заједницe је:
   1. Очување Православне вере и Светосавља, онаквим какве смо добили од Светих Отаца.
   2. Да помогне духовни и морални препорођај нашег народа и да га свестрано оспособи за живот на земљи: да изврши морални препорођај нашег народа на темељу источно православе вероисповести(догматике), оним начинима који су остали од Светих Отаца, а практиковани у источној православној Цркви. Морално- верски препорођај нашег народа ићи ће троструким правцем: 1.чување православно – моралног осећаја који стоји у народу; 2.исти осећај развијати у пламену светосавску веру; 3.тај светосавски осећај мисионарењем преносити међу неправославне. Да свакога свестрано оспособи за живот на земљи, односи се на културни и социјално – економски прогрес нашег народа. У том смислу ПНХЗ развијаће и помагаће само националну словенску православну културу и прогрес на основу евангелског морала.
   3. Да потпомаже и стоји у вези са свим друштвеним организацијама и покретима на овом пољу, што се не може односити и на оне покрете и удружења која су противправославног и анационалног(против националног) карактера, сем у случају када су активности тих покрета или друштава само хуманог карактера.
   4. Чланови ПНХЗ могу бити лица оба пола ма ког звања, занимања и доба узраста. Чланство је редовно и ванредно. У редовно чланство ПНХЗ може ступити без изузетка сваки који, осећајући Православно, пошто се искрено покаје и исповеди код духовних власти, у будуће живи примерним православним морално-верским животом у границама постојећих грађанских закона. У ванредно чланство ПНХЗ може ући сваки који живи поштено и часно и побожно.
   Дужности чланова су:
   1. да сваког дана обављају редовно домаћу јутарњу и вечерњу молитву прописану молитвеником;
   2. да уредно посте среду, петак и четири поста годишње и да се сваког поста причешћују;
   3. да редовно, по могућству, посећују недељом и празником богослужења у цркви;
   4. свакодневно да се старају и вежбају у ових осам врлина: у послушности, марљивости(вредноћи), умерености, смерности(понизности)) расуђивању, трпљењу(стрпљењу), братољубљу и љубави из којих излазе и остале врлине. Исто тако свакодневно, да се клоне од ових осам смртних грехова: непослушности, лењости, неумерености(прождрљивости), гордости, славољубља, гневљивости, блуда и среброљубља, од којих истичу и сво остали греси;
   5. Да читају духовне часописе и књиге и да се по њима владају, а романе и друге неморалне свеске и књиге да не читају;
   6. Да се клоне пушења дувана и опијања алкохолним пићима
  7. Да гаје милосрђе и чине добра дела ближњима;
   8. Да у својим кућама намештају православне иконе, кандило и крст;
   9. Да на сваком месту и у свакој прилици истину говоре, право раде и покажу добар пример осталима;
   10. Сва места и забаве где се може лако погрешити да избегавају, а тако и све оно чиме се лако упада у грех;
   11. Да савесно врше поверене им дужности и да, колико до њих стоји, у миру живе са свим људима;
   12. Да на сваком месту и у сваком тренутку буду спремни да исповедају Православну веру као наши Свети Оци и да разобличавају лажи(екуменистичке, глобалистичке...). Да буду исповедници вере, Христови ратници спремни и на жртве.
   14. Да плаћају чланарину колико сами хоће, а минимално 100,00(сто) динара месечно.
   15. Трошкове који настају приликом путовања која се врше у име братства, дужни су сви чланови да помогну према својим могућностима.
   Све ове дужности, по могућству, требало би и ванредни чланови да испуњавају. Ако ванредни чланови испуњавају горње дужности, прелазе у редовно чланство и могу бити бирани у управне и друге одборе, а све док су ванредни не могу бити чланови управе нити икаквог одбора у братствима ПНХЗ, нити могу учествовати у доношењу било каквих одлука.
   Пријем нових чланова: Свако ко живи побожно и часно и спреман је да испуњава савесно и одговорно дужности и обавезе члана ПНХЗ братства св.краља Милутина, може постати члан. Одређени период, зависи од кандидата, може бити један или више месеци, кандидат се води као ванредни члан и када чланови Управног одбора и духовник братства донесу одлуку да он може попунити приступницу, постаје пуноправан члан. 
   Престанак чланства: Члан ПНХЗ братства св.краља Милутина престаје бити сваки ко тумачи Православну веру и Свето Писмо противно учењу Светих Отаца, ко пређе у другу вероисповест, ко постане неуредан и нечасан у животу противно дужностима члана, који је дуже време неактиван у раду братства, ко неоправдано пет пута заредом изостане са молитвених сабрања и који поступа супротно одлукама Управног одбора братства и благослова духовника. Сваки члан који наруши Правилник братства, одлуке Управног одбора и благослове духовника, дужан је да пред члановима Управног одбора и духовником братства образложи своје понашање, на основу чега ће Управни одбор донети одлуку. У случају да члан одбија да образложи своје понашање, биће искључен из братства.
   5. Братством руководи Управни одбор братства уз благослов духовника. Управни одбор братства чине: председник, секретар, благајник и четири члана. Све одлуке Управног одбора братства постају пуноважне, ако су донете у присуству најмање четири члана Управног одбора братства и после благослова духовника и оне су обавезујуће за све чланове братства. Управни одбор братства се састаје према потреби, а најмање једном месечно. О свом раду, донетим одлукама и о раду братства Управни одбор братства води записник рада и обавештава чланове братства. Чланови Управног одбора братства се бирају на сабору братства и то већински, ко добије највише гласове од предложених кандидата. Управни одбор из реда својих чланова бира председника, заменика и секретара. Сабор братства кога чине сви чланови(редовни), се заказује најмање три недеље пре дана одржавања.
   6. Активности ПНХЗ братства Светог краља Милутина су: 
   1. Молитвена сабрања- недељом после Свете Литургије у катакомбној Цркви Свети краљ Милутин у Бадовинцима, чита се акатист св.краљу Милутину.
   2. Милосрђе - организујемо према својим могућностима помоћ ближњима.
   3. Мисионарење- усмена проповед, организовањем духовних предавања (трибине), писменим путем кроз делењем  разних  духовник поука у виду малог мисионарског билтена ''СЛОВО ИСТИНЕ'', објављивањем  саопштења  у  електронским  и  штампаним  медијима,  кроз песму,  аудио и видео снимке  и слично.
   4. Помоћ у животу катакомбне Цркве Свети краљ Милутин у Бадовинцима.
   5. Ходочашће-обилажења Православних светиња.
   7. Духовник братства је настојатељ катакомбне Цркве у Бадовинцима јеромонах Симеон.
   8. Овај правилник-статут је урађен на основу Статута ПНХЗ ''Основна правила и Уредба Народне Хришћанске Заједнице'' из 1921. лета Господњег, који је благословио тадашњи Патријарх Србски Димитрије, односно највећи део текста је преузет из поменутог статута, и допуњен саобразно потребама данашњег времена и места у којем живимо, а које су у потпуности у складу са наведеним статутом.
   9. Овај правилник ступа на снагу дана 06.09.2012.године одлуком Управног одбора ПНХЗ братства св.краља Милутина и благословом духовника настојатеља катакомбне цркве у Бадовинцима јеромонаха Симеона.

Дана 24.08/06.09.2012.лета Господњег.
 
 
Духовник братства
настојатељ катакомбне Цркве у Бадовинцима
јеромонах Симеон

Председник Управног одбора
Богдан Мијушковић

Нема коментара:

Постави коментар